Skip to content

FAQ

Wielkopowierzchniowe gospodarstwa rolne (powyżej 100 ha), rolnicy tj. zajmujący się uprawami, hodowcy bydła i trzody.

Przemysłowi producenci zwierząt (chów lub hodowla w liczbie nie mniejszej niż 60 dużych jednostek przeliczeniowych inwentarza (DJP), to jest min. 428 tuczników, 171 macior, 15 000 kur)

Przemysł spożywczy – zakłady wytwarzające duże ilości kosztownych w utylizacji odpadów organicznych w szczególności: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, gorzelnie, wytwórnie soków. Potencjalni klienci to także ubojnie, cukrownie, wytwórnie skrobi, przemysłowe piekarnie (ciasto mrożone – np. Szwajcar), duże zakłady produkujące żywność (płatki, pizza, przetwory rybne – np. Nestle, Suempol, Frosta etc.), zakłady przetwarzające owoce i warzywa na mrożonki i inne półprodukty oraz dyskonty spożywcze etc. Warto wspomnieć także że możliwe jest aby z jednej biogazowni korzystały konsorcja, spółdzielnie kilku podmiotów, wyżej wymienionych, działających w ścisłym sąsiedztwie, które w tej konfiguracji uzyskają właściwy efekt skali do budowy biogazowni.

Biogazownia, oraz mikrobiogazownia to w skrócie instalacja przetwarzająca w procesie fermentacji beztlenowej materiał biologiczny, w tym odpady rolnicze na biogaz, którego głównym składnikiem jest metan. Powstały biogaz możemy spalić w wysokosprawnym kogeneratorze i wyprodukować w ten sposób zieloną energię elektryczną i cieplną. Odpadem po produkcji biogazu jest poferment, który stanowi bardzo dobry nawóz organiczny do dalszego wykorzystania  w rolnictwie.

Zbudowanie dodatkowego źródła dochodu w gospodarstwie rolnym.

Korzyści dla środowiska – produkcja zielonej energii, tj. takiej przy której wytworzeniu powstaje bardzo niewiele gazów cieplarnianych. Energię tą możemy produkować z roślin lub odpadów jakim jest np. gnojowica. Produktem końcowym w mikrobiogazowni rolniczej jest poferment, który jest dobrym nawozem organicznym.

Znacząco zmniejszamy zagrożenie i oddziaływanie na środowisko przetwarzając gnojowicę w komorze fermentacyjnej. 

Korzyści dla inwestora – produkcja energii elektrycznej na własne potrzeby, z możliwością sprzedaży nadwyżek do sieci elektroenergetycznej. Powstała w procesie duża ilość ciepła może być dodatkowo wykorzystywana w gospodarstwie.

Poferment można wykorzystywać do nawożenia własnych użytków rolnych lub sprzedawać sąsiadom. Przy niewystarczającej ilość własnej gnojowicy można ją pozyskiwać od sąsiadów i oddawać w zamian poferment.

Koszt budowy standardowej instalacji z wykorzystaniem istniejącego zbiornika na gnojowicę, w zależności od warunków konkretnego Inwestora i rodzaju substratu wacha się od 2,8 do 3,0 mln zł. Cena za 1 kW mocy zainstalowanej biogazowni wynosi od 56 tys. zł/kW.

Jedną z najkorzystniejszych form dofinansowania oferuje program „Energia Dla Wsi”, którego operatorem jest NFOŚiGW. Oferuje on dotację 65% kosztów kwalifikowanych oraz preferencyjny kredyt na resztę inwestycji. Vat jest kosztem niekwalifikowanym.

Nasza oferta zapewnia wybudowanie mikrobiogazowni o mocy elektrycznej 50 kW w ciągu 4 miesięcy od przejęcia placu budowy.

Odpady z produkcji rolnej w postaci gnojowicy, niepełnowartościowych paszowo lub produkcyjnie roślin, spożywczych odpadów z przetwórstwa spożywczego, odpady poubojowe itp.

Biogazownia rolnicza przetwarza produkty i odpady rolnicze, komunalna odpady komunalne, bytowe.

Tak, sprawnie działająca biogazownia o mocy elektrycznej do 50 kW może wyprodukować rocznie ok. 400 MWh energii elektrycznej. Po pokryciu potrzeb własnych do 12%, resztę można wykorzystać na potrzeby własne gospodarstwa, a dalsze nadwyżki sprzedać do krajowej sieci elektroenergetycznej, w tym w bardzo korzystnej taryfie FIT.

Wyprodukowana energia jest zielona, tj. nie powoduje emisji gazów cieplarnianych. Biogazownia jest stabilnym, niezależnym pogodowo źródłem energii elektrycznej i cieplnej. Nasze instalacje właściwie zarządzane będą pracowały ze średnioroczną sprawnością nie mniejszą niż 95%.

Tak, prowadzimy całość procesu, począwszy od weryfikacji niezbędnych dokumentów, przygotowania dokumentacji budowlanej, napisania wniosku o dotację, poprzez budowę, nadzór inwestorski, rozliczenie dotacji, niezbędne zgłoszenia i zgody, skończywszy na rozruchu, szkoleniu z obsługi i nadzorze technologicznym nad pracą mikrobiogazowni.

Tak, lokalizacja nie jest tu żadnym determinantem.

Naturalną rzeczą jest że wraz ze wzrostem ilości substratów możemy zintensyfikować produkcję prądu w naszej instalacji. Oferujemy taką opcję, jest to jednak zawsze sprawa indywidualna i wymaga właściwego podejścia

Biogazownia może pracować w tzw. systemie semiszczytowym. Wytworzony biogaz może być magazynowany np. w cyklu dobowym i spalany w okresie zwiększonego zapotrzebowania na energię elektryczną.

Wybudowaną biogazownię bazując na substracie Inwestora, doprowadzamy do nominalnych parametrów pracy, a następnie przez co najmniej 30 dni utrzymujemy jej sprawność na poziomie nie mniejszym niż 95%, w czasie którego szkolimy Inwestora. Po takim czasie następuje dopiero odbiór końcowy budowy. Dalej przez kolejne dwa miesiące Inwestor otrzymuje nasze pełne wsparcie w zarządzaniu technologicznym. Jeśli Inwestor nie czuje się dalej na siłach w samodzielnym zarządzaniu technologicznym w naszej ofercie jest przejęcie odpłatne zarządzania z zapewnieniem średniorocznej sprawności nie mniejszej niż 95%. Jesteśmy w stanie zaoferować tak wysoki poziom efektywności pracy dzięki olbrzymiej wiedzy w zarządzaniu wieloma biogazowniami, pełnym opomiarowaniem instalacji i wysokowydajnemu i w pełni sterowalnemu systemowi ogrzewania komory fermentacyjnej, co zapewnia wysoką sprawność metanotwórczą komory fermentacyjnej.

Przemysł spożywczy

Zakłady wytwarzające duże ilości kosztownych w utylizacji odpadów organicznych w szczególności: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, gorzelnie, wytwórnie soków. Potencjalni klienci to także ubojnie, cukrownie, wytwórnie skrobi, przemysłowe piekarnie (ciasto mrożone – np. Szwajcar), duże zakłady produkujące żywność (płatki, pizza, przetwory rybne – np. Nestle, Suempol, Frosta etc.), zakłady przetwarzające owoce i warzywa na mrożonki i inne półprodukty oraz dyskonty spożywcze etc.

Przemysłowi
producenci zwierząt

kropki nawigacyjne
Przemysłowi producenci zwierząt (chów lub hodowla w liczbie nie mniejszej niż 60 dużych jednostek przeliczeniowych inwentarza (DJP), to jest min. 428 tuczników, 171 macior, 15 000 kur)

Wielkopowierzchniowe
gospodarstwa rolne

kropki nawigacyjne
Wielkopowierzchniowe gospodarstwa rolne (powyżej 100 ha), rolnicy tj. zajmujący się uprawami, hodowcy bydła i trzody.